Inleiding
De afgelopen jaren zijn de beelden die uit digitale camera’s komen steeds scherper geworden. Hierdoor hebben de foto’s, volgens veel fotografen, ingeleverd aan karakter en authenticiteit. Een veelgehoorde term is dat foto’s uit moderne camera’s “klinisch” ogen. Te schoon, te scherp, te perfect. Het is dan ook niet gek dat de analoge fotografie zo’n comeback heeft gemaakt. Het is juist de imperfectie, die sfeer en gevoel geeft aan het beeld.
Het is dan ook niet zo vreemd dat fotografen, die gebruik maken van moderne camera’s, op zoek gaan naar manieren om de beelden minder klinisch te maken. Een van die manieren is een diffusie filter. Diffusie betekent vrij vertaald zoiets als “uitspreiden”. Er zijn verschillende diffusiefilters op de markt onder verschillende namen, maar de meest bekende is denk ik wel het Black Pro Mist filter van Tiffen. Deze filters maken de foto zachter, smeren de hooglichten uit en verlagen het contrast van een foto.
Gezien de prijs van deze filters, leek het mij wel interessant om eens te kijken of dergelijk effect op een makkelijke manier in Photoshop gecreëerd kan worden. Ik deel graag de uitkomst van dit experiment met jullie! Note: dit effect werkt het beste op foto's met een hoog contrast.
Het effect
Zoals eerder aangegeven, maakt een Black Pro Mist filter (ik noem het vanaf nu een diffusiefilter) de hooglichten diffuus. Het smeert ze als het ware uit. Om een dergelijk filter na te bootsen in Photoshop, moeten we er dus voor zorgen dat de hooglichten in de foto worden beïnvloed. Een makkelijke manier om dit te doen is als volgt:
Stap 1: Open de foto in Photoshop
Stap 2: Klik op Select en vervolgens op color range.


Het scherm dat zich nu opent laat je specifiek een kleur selecteren. Echter, je kunt het ook gebruiken om enkel de hooglichten te selecteren. Klik hiervoor op het pijltje naast “Select” om het drop-down menu tevoorschijn te halen. Selecteer in dit menu “Highlights” of “Hooglichten” in het Nederlands.


Met de “fuzziness” en “range” sliders, kan je beïnvloeden wat er geselecteerd wordt. De fuzziness slider maakt de overgang tussen hooglichten en andere tonen harder of zachter. De range slider bepaald wat er wordt gezien als hooglichten. Als ik de range slider bijvoorbeeld naar links schuif, wordt er meer van de foto geselecteerd.


Schuif ik de range slider naar rechts, dan wordt er minder van de foto geselecteerd.


Ik vind het persoonlijk mooi bij dit effect, wanneer de hooglichten een beetje om het onderwerp heen vallen (wrap-around). Ik heb de selectie daarom op een fuzziness gezet van 40% (zachte overgang van hooglichten naar donkerdere tonen) en de range op 150. Als ik nu op OK klik, dan wordt alles dat in bovenstaand voorbeeld wit is, geselecteerd.


Kies nu een van de selectietools die Photoshop rijk is (bijvoorbeeld de Quick Selection tool). Klik met je rechtermuisknop op de foto en selecteer “Layer via Copy”.


Photoshop zal nu alle hooglichten die je geselecteerd hebt, kopiëren naar een nieuwe laag. Verander van deze nieuwe laag de blending mode naar Screen (staat standaard op Normal). Dit zal de hooglichten nog iets meer aanzetten.


We hebben nu de hooglichten geselecteerd en gekopieerd op een nieuwe laag. Alle bewerkingen die we op deze laag doen, gebeurd dus enkel op de hooglichten. Nu we alle hooglichten hebben geïsoleerd, is het tijd om ze uit te smeren. Om ze diffuus te maken. Om dit te doen klik je bovenin beeld op “Filter”.


Klik vervolgens op “Blur” en selecteer “Gaussian Blur”. Het enige dat ons nu nog rest is het selecteren van de mate van vervaging. Voor deze foto ben ik voor een waarde van 125 pixels gegaan.


En zie hier, we hebben een diffuus filter nagebootst in Photoshop. Dit effect werkt het best in foto’s waarin zich een hoog contrast bevindt, zoals in het voorbeeld in deze blog. Het is toe te passen op portretten, landschappen, documentaire fotografie etc. Experimenteer naar hartenlust! Rest ons alleen nog bepalen hoeveel van dit filter je wilt toepassen. Klik daarvoor op “Opacity” en verlaag deze naar bijvoorbeeld 35% of iets dergelijks. Wil je een sterker effect? Verhoog de “Opacity” dan naar bijvoorbeeld 50%. In de voorbeelden die volgen heb ik achtereenvolgend 0%, 25%, 65% en 100% toegepast zodat het verschil duidelijk wordt. Welke vinden jullie het mooist?
Het echte diffusiefilter verlaagt ook het contrast en de scherpte van de foto. Voel je dan ook vrij om hiermee te experimenteren. Wellicht is het ook tof om dit effect te combineren met het zogenaamde Orton effect, voor een nóg dromerige sfeer. Hoe je dat doet lees je in mijn volgende blog!
Zo, dat was het weer voor vandaag. Ik hoop dat jullie weer wat wijzer zijn geworden. Als je dit toepast en een tof voorbeeld hebt, dan zie ik dat natuurlijk graag terug op bijvoorbeeld Facebook!